top of page
  • admin

Vieš si vybrať tú správnu masáž pre seba?

Updated: Oct 25, 2023

Druhy masáži a ich účinky

Masáž ako taká, je jedna z najstarších foriem terapie. Existuje množstvo rôznych druhov s rôznymi názvami, ktoré sa vytvorili podľa techniky, materiálu ako aj podľa využitia. V tomto článku Vám jednoducho vysvetlíme základné druhy masáži a ich účinky na telo, ktoré sa navzájom prelínajú.


Podľa využitia rozdeľujeme masáže na:

  • Športovú masáž = Stimuluje látkovú výmenu zvýšením cirkulácie v okolí. Vďaka zvýšeniu cirkulácie prostredníctvom masáže sa urýchľuje doba regenerácie mäkkých tkanív. Nahromadené odpadové látky a potrebné živiny pre tvorbu nových buniek sa masážou uvedú do pohybu a vedia tak urýchliť “svalovicu“ a celkovo regeneráciu pred a po športovej aktivite.

  • Relaxačnú/ regeneračnú masáž = Uvoľňuje napätie vo svaloch prostredníctvom stimulácie parasympatického systému čím napomáha znižovaniu nahromadeného stresu v tele. Upokojujúce účinky vplývajú pozitívne na kvalitu spánku a uvoľňujú endorfíny – hormón šťastia.

  • Klasickú/ Švédsku masáž = Využíva rôzne spôsoby trenia a hnietenia, či už ako prevenciu proti stuhnutiu namáhaných svalových skupín alebo ako krátkodobé riešenie na uvoľnenie nešpecifickej bolesti krížovej chrbtice.

Podľa techniky:

  • Lymfatická masáž = Zlepšuje tok tkanivového moku a zmierňuje opuch prostredníctvom trenia za použitia jemného tlaku

  • Reflexná masáž = Využíva reflexné body na nohách chodidiel a dlaní rúk. Tieto reflexné body sú prepojené k orgánom, žľazám, ktoré sa pri rôznych blokádach a disharmóniach organizmu stanú citlivé. Vďaka nim dokážeme masírovať postihnutý orgán, ku ktorému sa nie je možné dostať priamo.

  • Thajská masáž = Kombinuje masáž s prvkami naťahovania, jógy a akupresúry. Prečisťuje a otvára energetické dráhy prostredníctvom čakier.

  • Japonská masáž/Shiatsu = Vykonáva sa na zemi za použitia kolien, chodidiel, lakťov, dlaní a prstov. Táto dynamická metodika západnej medicíny obnovuje energetickú rovnováhu tela tonizáciou prázdnych miest v tele, kde energia neprúdi a naopak uvoľňuje napätie, kde je energia zablokovaná. Celkovo tak ovplyvňuje nielen fyzický stav ale aj duševný stav človeka.

  • Fasciálna masáž/ Rolfing = Zameriava sa na spojivové štruktúry- fascie. Pri tejto metóde sa častokrát používa mäkká loptička alebo dlhé pomalé ťahavé pohyby rúk. Pôsobí pozitívne na odstránenie napríklad zlého držania tela pri skolióze alebo pri uvoľnení dýchacích ciest.

Podľa pomôcok:

  • Vodná masáž = Použitie vodných prúdov ako prostriedok tlaku na uvoľnenie svalového napätia

  • Bankovanie = Uvoľnenie spazmov a detoxikáciu svalových reťazcov prostredníctvom podtlaku, ktorý oddelí pokožku s podkožím od svalu a zvýši tak cirkuláciu krvi-teda prívod kyslíka do okolia. Nielen že uvoľní sval, ale aj svalový obal “fasciu“, ktorá je dôležitá pri presune kinetickej energie. Bankovanie je taktiež skvelé pre ženy v boji s celulitídou. Táto nepríjemná problematika vie byť zredukovaná natiahnutím tukových buniek podtlakom, aby sa tak stali bunky priechodnejšie a zrýchlili tak spaľovanie tukov.

  • Aromatická masáž = Využíva silu esenciálnych olejov ktoré sa dýchaním dostávajú do vnútra organizmu. Uvoľňuje tak kŕče, pôsobí dezinfekčne, antisepticky, tíši kašeľ, mierni zápal a bolesť.

  • Masáž lávovými kameňmi = Používa lávové kamene ako prostriedok dlhodobého tepelného uvoľňovania. Prehriatie svalov do hĺbky uvoľňuje a harmonizuje.

U nás v Go Create Performance centre sa pristupuje individuálne ku každému jednému klientovi. Stačí si len vybrať oblasť tela a čas terapie. Zvyšok Vám prispôsobíme na mieste podľa potrieb či Vašich žiadostí. Objednajte sa!

202 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page